piątek, 14 lutego 2014

Mała piecze chleb kukurydziany

Z zamiarem upieczenia chleba kukurydzianego, właściwie pszenno-kukurydzianego, nosiłyśmy się już tygodnia, ale wciąż brakowało czasu. Dziś wreszcie postanowiłyśmy się za to zabrać. Okazało się, że czas właściwie nie jest potrzebny, bo przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut i jest wyjątkowo proste. A chleb pięknie pachnie i jest naprawdę pyszny, zwłaszcza jeszcze ciepły, posmarowany roztopionym masłem. Mała prosiła o kilka dokładek.



SKŁADNIKI:

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
200 ml maślanki
50 ml oleju
2 jajka



PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsyp wszystkie suche składniki, wymieszaj dokładnie. Do drugiej miski wlej mokre, wymieszaj. Powoli wlewaj mokre składniki do suchych i mieszaj energicznie. Przełóż ciasto (nam wyszło dość gęste) do foremki wysmarowanej masłem i piecz w temperaturze 200  stopni przez 20-30 min.

Smacznego!:)





6 komentarzy:

  1. super - chlebek wygląda wspaniale,
    wcześniej robiłam już chleb z mąki żytniej,
    z kukurydzianej jeszcze nie próbowałam, dlatego chętnie wypróbuje twój przepis:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo fajny przepis.
    chlebek wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna dziewczynka, śliczny czepeczek, wspaniały chlebek:))

    OdpowiedzUsuń