sobota, 14 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki z witrażykami

Kiedyś dostałam od koleżanki przepis na świąteczne pierniczki z witrażykami, które przepięknie pachną i podświetlone lampkami cudnie wyglądają na choince. Od tego czasu, rok w rok, piekę takie pierniczki. Od trzech lat razem z Małą. Na początku sadzałam ją przy małym stoliku, dawałam ciasto i foremki, a ona wycinała.




Teraz staje na taborecie przy kuchennym blacie i uczestniczy w każdym etapie. Można nawet powiedzieć, że to ja jej pomagam, a nie ona mi. Oczywiście, degustuje przy okazji wszystkie składniki.




A po upieczeniu i ostudzeniu, maluje pierniczki kolorowymi pisakami do ciast. Pisaki są słodkie, więc wykorzystuje każdą okazję, żeby oblizać paluszki. No i podjada pierniczki.

Pierniczki zawsze robimy mniej więcej tydzień przed świętami (wytrzymują długo), bo im bliżej świąt, tym więcej innej roboty. Czuć już wtedy atmosferę zbliżających się świąt, a smakowity, korzenny zapach roznosi się po domu. Przepis nie jest skomplikowany, ale robienie pierniczków jest czasochłonne.
PRZEPIS NA PIERNIKI CHOINKOWE
50 dkg mąki
12 dkg masła
37 dkg miodu
12 dkg cukru (ja używam trzcinowego)
1 jajko
1 paczka przyprawy do pierników
1 paczka proszku do pieczenia

Masło, miód i cukier wrzucić do garnka, rozpuścić i ostudzić. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Ciasto trzeba wyrobić. Jeśli okaże się, że jest za rzadkie, trzeba dodać mąki. Następnie bierzemy je po kawałku, obsypujemy mąką (jest dość kleiste), wałkujemy cienko (ok. 3-5 mm), wycinamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10, max 15 minut w temperaturze 170 - 180C. Jeśli chcemy zrobić witrażyki, przed pieczeniem, w pierniczkach ułożonych na blasze wycinamy kształty i wypełniamy je pokruszonymi kolorowymi landrynkami. Do zrobienia dziurek, na sznurek do powieszenia na choince, najlepiej użyć rurki. Kiedy landrynki rozpuszczają się, tworzą kolorowe szybki. Na koniec można pierniczki ozdobić lukrem albo jak w naszym przypadku kolorowymi pisakami.
Już nie możemy się doczekać, kiedy będziemy wieszać je na choince.




5 komentarzy:

  1. Wyglądają ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy używamy całej paczki proszku do pieczenia? Chciałabym zrobić te pierniczki i tak się zastanawiam czy to nie za dużo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebna jest cała paczka na 0,5 kg mąki (trzeba zwrócić uwagę,bo są też większe,na 1 kg)

      Usuń